dcsimg

Staatsbon-Leterme verkopen?

Wie eind 2011 gevolg heeft gegeven van de oproep van toenmalig premier Leterme om in te tekenen op de nieuwe staatsbonuitgifte, zal zich dat wellicht nog niet beklaagd hebben. In de maanden na de uitgifte klom de koers van deze staatsbon gestaag tot boven de 110 procent en rond dat niveau schommelt hij nu nog steeds. Ook al is de koers de laatste weken wat teruggevallen, donderdag noteerde de zogenaamde 'staatsbon Leterme' nog altijd 109,50 procent.

De vraag die menig belegger zich stelt bij het zien van deze koersen, is of het interessant is om die winst binnen te halen door de stukken te verkopen. Enerzijds oogt dat aantrekkelijk, maar anderzijds blijven ook de stukken zelf de moeite waard, met een coupon van 4 procent en een verlaagde roerende voorheffing van 15 procent.

Het antwoord op dit dilemma ligt in een rekensommetje. Houdt u de stukken bij tot de eindvervaldag in december 2016 dan zal u voor uw belegging van 10.000 euro, inclusief vier netto-coupons van 340 euro, een totaal bedrag ontvangen hebben van 11.360 euro. Verkoopt u vandaag tegen een koers van 109,50 procent dan krijgt u, na verrekening van de verlopen interest, transactiekosten en beurstaks, een bedrag van 11.105,49 euro in handen. Iets minder dus.

Verkoopt u de staatsbons vandaag dan heeft u echter het vooruitzicht om uw geld nog 3 jaar en 5 maanden te kunnen parkeren in een andere belegging. Behaalt u daarbij een rendement van minstens 0,66 procent op jaarbasis dan heeft u aan het einde van de rit hetzelfde bedrag als wanneer u de staatsbon had bijgehouden. Met een klassieke spaarrekening zou dat nog net moeten lukken. En bent u bereid om wat aan zekerheid op te offeren, dan zal u wellicht ook een alternatief kunnen vinden dat meer opbrengt.

De Standaard, 22/06/2013

Contact

Geldtips

Lees ons maandelijkse e-zine boordevol nuttige geldtips.

Meestgestelde vragen

Raadpleeg ons overzicht van meestgestelde vragen, zo bent u snel geholpen.

Veilig internetbankieren

Wat doet Rabobank.be voor uw veiligheid?