dcsimg

Speel op veilig met uw pensioenspaarfonds

5 tips om uw pensioensparen goed aan te pakken.

Stort het jaarlijkse aftrekbare bedrag voor pensioensparen niet in één keer, maar spreid dat over het hele jaar. Zo vermijdt u tegenslagen. Een pensioenspaarfonds is in principe bedoeld als appeltje voor de dorst. In deze woelige tijden moet u er geen wonderen van verwachten. Enkele tips om goed om te gaan met uw pensioenspaarfonds.

Macro-economische en politieke onzekerheid sturen de beurzen lager. De overheid tracht al meerdere jaren de burger te overtuigen van de noodzaak om bijkomende inspanningen te leveren om zijn pensioen op te krikken. Zijn pensioenspaarfondsen de oplossing? Maar die doen het nu allesbehalve goed. Het best presterende pensioenfonds van dit jaar haalde een rendement van -1,20 procent. Slechts een handvol defensieve fondsen slaan zich min of meer uit de slag. Tijd voor tips om de schade te beperken.

1. Spreid uw stortingen

Stort het jaarlijks aftrekbare bedrag niet in één keer, maar spreid uw stortingen over het hele jaar. Op die manier vermijdt u tegenslagen zoals die waarmee we vandaag worden geconfronteerd. Zo zagen, volgens De Tijd, mensen die het maximumbedrag van 880 euro in januari hadden gestort, 90 procent van dat kapitaal in rook opgaan.

2. Koop voordeliger

Baseer uw keuze niet alleen op de prestaties uit het verleden, want die bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Ga na welke kosten worden aangerekend. Verschillende studies hebben aangetoond dat de goedkoopste producten op lange termijn vaak het aantrekkelijkste rendement geven. Temeer omdat het jaarlijkse rendement van dat soort fondsen niet echt formidabel te noemen is. Bent u een 'goede' klant bij uw bank, aarzel dan ook niet om over lagere instapkosten te onderhandelen.

3. Pas op voor 'lookalikes'

In de Fund Finder van De Tijd (www.tijd.be/fondsen) zijn momenteel 22 fondsen opgenomen. Maar in werkelijkheid hebben sommige van die fondsen met een andere naam toch dezelfde bestuurder en zijn ze inhoudelijk identiek. Die 'lookalikes' zijn vaak het gevolg van financiële transacties tussen banken. Dat beperkt de keuze van de beleggers. Twee 'lookalikes' hebben soms ook verschillende kostenstructuren. Dat is het geval bij de fondsen BNP Paribas Pension Stability en Metropolitan Rentastro Stability. Lijkt een van beide u geschikt, ga dan voor het goedkoopste.

4. Geef de voorkeur aan flexibiliteit

Sommige beheersmaatschappijen bieden een volledig gamma aan pensioenfondsen aan. Die gaan van fondsen met een defensief profiel tot fondsen met een neutraal of zelfs agressief profiel. Afhankelijk van de manier waarop de beurzen volgens u zullen evolueren en in functie van uw eventueel wijzigende behoeften kunt u zonder kosten noch fiscale gevolgen van het ene fonds naar het andere overstappen. Zo geven heel wat beleggers de voorkeur aan een defensiever fonds naarmate hun pensioenleeftijd nadert. Vanaf 45 tot 50 jaar is het aan te raden over te stappen naar minder agressieve fondsen. Die beleggen vooral in obligaties en minder in aandelen. Sommige fondsen noemen zichzelf neutraal, terwijl ze in feite agressief zijn. Ga dus altijd de inhoud en de strategie van een fonds goed na. Zo bent u er zeker van dat het aansluit bij uw doelstellingen.

5. neem een Aanvullende verzekering

U kunt een fonds ook combineren met een spaarverzekering op lange termijn. Die biedt u een bescheiden, maar stabieler rendement en geeft tevens recht op een bijkomende belastingaftrek.

Geduld is strategie Argenta/Petercam

Uit de tabellen blijkt dat Argenta de best presterende pensioenspaarfondsen heeft. En dat ongeacht of het marktsentiment positief of negatief is. De dynamische en defensieve fondsen worden beheerd door Johan van Geeteruyen van Petercam.

'Moet u dit jaar nog storten? Dan raad ik u aan om nog wat te wachten en uw stortingen te spreiden. De markt twijfelt en anticipeert op een groeivertraging. Wacht liever tot het einde van het jaar. Beleggers die nog ver van de pensioenleeftijd verwijderd zijn, hoeven zich niet veel zorgen te maken en kunnen dynamische fondsen gemakkelijk aanhouden. Maar zij die stilaan de pensioenleeftijd naderen, wachten best 1 tot 2 jaar alvorens ze verkopen, in de hoop dat de beurzen het dan weer wat beter gaan doen', zegt Johan van Geeteruyen.

De Tijd, 20/08/2011

Contact

Geldtips

Lees ons maandelijkse e-zine boordevol nuttige geldtips.

Meestgestelde vragen

Raadpleeg ons overzicht van meestgestelde vragen, zo bent u snel geholpen.

Veilig internetbankieren

Wat doet Rabobank.be voor uw veiligheid?