dcsimg

Big is beautiful

Sinds hun gouden jaren eind vorige eeuw hadden de grote farmabedrijven het niet gemakkelijk. Ze slagen er niet in om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit van de sector en het hoofd te bieden aan het vervallen van patenten. Dankzij hun goed gevulde oorlogskas kunnen ze de toekomst echter optimistischer tegemoet zien. Ze kunnen de generische producenten kopiëren en partnerschappen aangaan met biotechbedrijven.

Van Pfizer tot Sanofi over de tandem Merck en Merck KGaA, de afgelopen tien jaar beleefden de grote farmagroepen moeilijke tijden op de beurs. De belangrijkste reden was het verlies van belangrijke patenten die dateerden van de jaren 80 en 90. De ontwikkeling van generische filialen, gebaseerd op eigen producten die hun patent verloren hebben, stelde hun weliswaar in staat om een deel van de inkomsten te vrijwaren en de kosten te verlagen dankzij de optimalisering van productiesites (in zekere zin hebben ze daarmee de strategie van de generische producenten gekopieerd), maar dat is onvoldoende gebleken. Alle farmabedrijven zijn getroffen en zoals u kunt zien op de grafiek 'Generische bedreiging voor de Europese farmabedrijven', zal die evolutie volgend jaar haar hoogtepunt bereiken. Het proces zal uiteraard nooit volledig beëindigd zijn, aangezien patenten per definitie beperkt zijn in de tijd. Na 2012 zal het ritme echter veel beter te dragen zijn.

De tendens is gelijkaardig voor de Amerikaanse groepen en in de eerste plaats voor de grootste van allemaal: Pfizer. De wereldleider kon de afgelopen jaren monsterwinsten opstrijken met zijn cholesterolverlagende medicijn Lipitor, het meest verkochte medicijn ter wereld, met een jaarlijkse omzet van meer dan 12 miljard dollar. Dat zorgde ervoor dat de Amerikaanse reus jaarlijks bijna 8 miljard dollar kon besteden aan onderzoek en ontwikkeling. De ontdekkingen wogen echter niet op tegen de investeringen, wat regelmatig wordt geweten aan de logheid van een gigant als Pfizer in vergelijking met biotechbedrijven die erin slagen om extreem veelbelovende geneesmiddelen te ontwikkelen met veel beperktere budgetten. Om het vervallen van de patenten te counteren, heeft het Amerikaanse bedrijf daarom beslist om vooral te focussen op overnames: sinds 1999 deed Pfizer maar liefst 65 overnames voor in totaal 227 miljard dollar, waaronder enkele mega-overnames, met name Warner Lambert (87,3 miljard dollar in 1999), Pharmacia (64,3 miljard dollar in 2002) en Wyeth (64,2 miljard dollar in 2009).

Die strategie vinden we ook terug bij andere groepen. In het vorige decennium was de farmaceutische sector een van de meest actieve sectoren op het vlak van overnames. Solvay gaf zelfs toe dat het zijn farmatak besloot te verkopen omdat de omvang te bescheiden was gezien de evolutie van de sector. Door de biotechbedrijven Genzyme en Genentech in te lijven, konden Sanofi en Roche op hun beurt de hand leggen op veelbelovende behandelingen, goed gevulde pijplijnen en vooral efficiënte onderzoeksteams.

Daarnaast zijn de grote farmagroepen zich ook meer gaan beperken tot slechts een paar therapeutische domeinen, omdat het onderzoek te gespecialiseerd en te duur wordt. Dankzij de ontwikkeling van een specifieke kennis en knowhow worden ze zo onmisbare partners. Roche, dat de hand legde op Avastin, het beste kankerbestrijdende middel van vandaag, via de overname van Genentech, is zo een referentiespeler geworden op het gebied van de oncologie. De Belgische biotech ThromboGenics koos voor deze Zwitserse groep als partner voor TB-403, een verbeterde versie van Avastin, die momenteel ontwikkeld wordt. ThromboGenics heeft de nodige oncologiespecialisten en financiële middelen gevonden. Klinische studies voor zo'n geneesmiddel zijn immers onbetaalbaar voor een onderzoeksbedrijf.

De grote farmabedrijven zijn dus uitgegroeid tot onmisbare bondgenoten voor biotechbedrijven. Het zijn twee sectoren die elkaar perfect aanvullen. De steeds stijgende onderzoekskosten zullen dat fenomeen alleen maar versterken. Zulke partnerschappen stellen de grote farmabedrijven in staat om hun portefeuille van producten in ontwikkeling behoorlijk aan te vullen. Zoals u kunt zien op de grafiek 'Generische bedreiging versus nieuwe behandelingen' zijn de vooruitzichten voor de meeste groepen redelijk gunstig.
De grote farmabedrijven, die een groot deel van hun inkomsten konden vrijwaren dankzij generische geneesmiddelen, zijn vandaag meer dan ooit de onmisbare partners voor de biotechs. Ze beschikken over grote hoeveelheden cash (zie de tabel 'Resultaten van de grote farmabedrijven'), zijn actief in een sterk groeiende sector (5 à 6 % per jaar) en hebben volgens ons voldoende troeven om deel uit te maken van elke gediversifieerde aandelenportefeuille. Onze voorkeur gaat uit naar Sanofi.

Moneytalk, 9/06/2011

Contact

Geldtips

Lees ons maandelijkse e-zine boordevol nuttige geldtips.

Meestgestelde vragen

Raadpleeg ons overzicht van meestgestelde vragen, zo bent u snel geholpen.

Veilig internetbankieren

Wat doet Rabobank.be voor uw veiligheid?